KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
 26 september 2024
Die van Kemzeke kermis keren, dragen de winter in hun kleren.
 
INHOUD SEPTEMBER NUMMER
Voorwoord - Dat zet de deur open
Jan De Bruyne

'Die ruwe bonken van het Waasland': Het zeemansleven van Benoit Deyaert uit Stekene (1869-1911)
Kristof Loockx
“Kristof Loockx is historicus en verbonden aan het centrum voor stadsgeschiedenis UA. Hij brengt ons het verhaal van een Stekens landbouwers kind, die als 11 jarige mee verhuist met zijn ouders naar Antwerpen. Eens volgroeid meert hij aan als matroos op de stomers o.a. van de Red Star Line, als stoker of kolendrager. Geen streekroman, maar de harde feiten, in een veranderde tijd, want Stoomschepen waren in volle ontwikkeling.

Pelgrimsspeld
Luc De Brant
Een enig, onbekend en prachtige pelgrimsspeld wordt in 1929 gevonden in de Schelde. Ze kwam ooit uit Boudelo. Maar alle boeken en wijsheid ten spijt, is er niets over geweten. Het begin van een zoektocht in de tijd.

Blijde Inkomst Filips de Schone in het Land van Waas
Guy De Brant
Een groot schilderij uit 1733 dat hangt in het Stadhuis van Sint-Niklaas, verteld over de blijde intocht van Filips De Schone in 1482, 230 jaar na de feiten. En toch een heel boeiend verhaal.

Intaglio met Bonus Eventus te Kemzeke
Marc De Meireleir
Wat is een “intaglio” er werden maar 30 teruggevonden in ons land. Maar iedere akker die in de Romeinse eeuwen gebruikt werd zou er één moeten hebben. Alvast werd er één terug gevonden in Kemzeke.

De gemeenteraadsverkiezingen van 1938 in Stekene - Ze waren niet zo lief voor elkaar… (slot) 
Johan Van Duyse
Kort voor onze gemeenteraadsverkiezingen besluit Johan met een harde noot.

In de voetsporen van een Kemzeekse jager te voet 1913-1919 – deel 15
Rien Van Driessen, Harry en Hilde Van Driessen-Meersschaert
Wij hebben de hele loopbaan van een jager te voet uit WO 1 gevolgd. In het laatste deel volgen we Alfred Van Driesen in het interbellum van een levendig Kemzeke. Niet lang echter, want de oorlog eiste zijn tol.

In de vlucht...
Patrick Geerinck
Niet met Sabena, in Stekene vlogen ze enkel met duiven, of buiten. Even heilig als de mis, waren de duivenberichten op de radio. Maar hoe leg je dat uit aan onze moderne jongeren, als ze al zouden weten wat een duif is. De ene roept “kom kom”, en de andere roept ‘tik tok’.

Pieter Jan Nepomuceen Quistroy
John Buyse
Ken je de laatste 10 presidenten van de USA? Of de 10 laatste premiers van ons land. Hoed af, maar deze burgemeester van Stekene kende je nog niet. Hij was het wel, maar ook weer niet. Joost mag het weten!  

KreuzenEuzie
Luc De Brant


ARCHIEFBANK STEKENE
Een aanrader voor ieder met een beetje familie gevoel.
Terugkeren in de tijd, en de oude akten lezen, waar familie in goed en minder goede dagen hun sporen nalieten.
Voortaan kan de burgerlijke stand en bevolkingslijsten geraadpleegd worden vanuit een luie zetel bij manier van spreken natuurlijk.



Deze online databank bevat:

geboorteakten ouder dan 100 jaar
huwelijksakten ouder dan 75 jaar
overlijdensakten ouder dan 50 jaar
bevolkingsregisters die meer dan 120 jaar geleden werden afgesloten
Wist je dat Klein-Sinaai pas op 1 januari 1977 bij Stekene is gekomen. Zoek je gegevens van voor 1977 dan kan je hiervoor bij stad Sint-Niklaas terecht.

Opgelet: werkt zeer verslavend!!

PAUS BEZOEK


Het Pausbezoek zorgt steevast voor gemengde gevoelens. De vlaamse pers is al helemaal niet opgezet met zijn komst. Het bezoek staat nochtans in het teken van 600 jaar Universiteit Leuven. Moeilijk te begrijpen dat in een duister verleden de Katholieke kerk meer belang hechte aan onderwijs dan onze heersers, die enkel de wapenkunst kon waarderen. Veredelde kathedraalscholen werden universiteiten, en hun succes verliep slechts langzaam maar baarde wel nieuwe ideeën. Professor Raymond Van Uytven (1933-2018) laat ons meekijken in het Leuven van toen. Zeven docenten stonden aan de wieg van de Alma Mater in 1426, terwijl op hetzelfde moment de maagd van Orleans, Jeanne d'Arc aan de poorten van Parijs zich uitsloofde om Frankrijk te redden.
Raymond Van Uytven leidt zijn lezers rond in de stad waar zich allerlei taferelen afspelen. Te veel om op te noemen in dit bestek. Toch eentje om de tijdsgeest aan te voelen.
Tijdens een processie zien we een wagen met de leeuwenkuil van Daniel. Een kooi met 4 honden verkleed als leeuwen, die helse kabaal maken omdat ze niet weten wat hen overkomt.
"Veel bekijks trok op de vooravond van de feestdagen het varkensslaan. Op de markt werden binnen een omheining de nodige karren zand gestrooid. Daarin mochten blinden die van overal toegestroomd kwamen en wapens ter beschikking kregen, een losgelaten varken trachten neer te meppen... De winnaar kreeg het varken, de overigen hielden er in elk geval een maaltijd aan over op stadskosten en een aantal builen en blauwe plekken. Tot groot jolijt van de vele omstaanders." Vreselijk toch, maar niet zo gruwelijk als het levend verbranden van de nog jonge maagd Jeanne op de brandstapel.
Uit: Raymond Van Uytven. Het dagelijkse leven in de Middeleeuwen. Leuven anno 1448.

Luc De Brant


 


Verwacht te Stekene

 

29 sept 2024: Kiekenhaagkermis

6 oktober 2024 kermis Hellestraat

5-6 oktober mosselfeest bij Reintje Vos.

13 oktober kieskoorts.

18-19-20 oktober: tentoonstelling Trage of kerkwegels in ontmoetingscentrum Koningshei.





 






 


Aanbevolen

 

  

  


 

 

 Tentoonstelling

Affiche

 

 


Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk   iedere zondag van 10u tot 12u, en iedere donderdag van 13.30u tot 16.30u., behalve op de feestdagen.

 

Spoorwegwegel 1, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">