KREUZENEUZIE
 Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene.
8 februari, 2004   1745: Grote klopjacht op dieven en straatschenders.
d'EUZIE online.

Nieuw op onze site in 2004: voor betalende leden publiceren wij ons tijdschrift voortaan simultaan op het net. Bij middel van een paswoord dat ze toegestuurd krijgen kunnen de leden alle artikels van de laatste twee jaargangen raadplegen.

Wie geen lid is, en toch toegang wenst te krijgen, kan dit onder bepaalde voorwaarden. Zij kunnen hun vraag richten aan deuzie@deuzie.be 

Ook het gastenboek is actief, en kan gebruikt worden om vragen te stellen, wensen uit te drukken of boodschappen door te geven allerhande.

 
 

Film in het kader van "Van God en klein Pierke"
Zondag 8 februari wordt de film 'Feesten in Oost-Vlaanderen' gelanceerd in Cinema Sfinx te Gent. De film toont een beeld van de feestcultuur in die steden en dorpen waarvan de musea deelnamen aan het project 'Van God en Klein Pierke'. Dus ook Stekene waar d'EUZIE deelnam met een tentoonstelling over 'de Stekense Piepel'.

Deze film zal vanaf 14 februari tot 28 maart elke donderdag en zondag om 14u30 op de zolder van het Huis van Alijn te zien zijn. Ticket: € 2,5 (ticket geeft eveneens toegang tot het museum)

Groepen en scholen kunnen op afspraak de film komen bekijken (behalve op woensdag- en zaterdagnamiddag).

De film is op video of DVD verkrijgbaar. Vanaf 7 februari te koop aan de balie van het museum of via e-mail te bestellen: Kostprijs VHS € 23 / DVD € 25 (+ verzendingskosten)

Het Huis van Alijn Kraanlei 65  9000 Gent
tel 09/269-23-50

 


 

Herman Heyselezing

 De twaalfde Herman Heyselezing vindt plaats op 28 februari om 20 uur in het Oud-Station, Stadionstraat Stekene. Deze lezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Reynaertgenootschap en d’EUZIE, om Herman Heyse (1937-1992) te gedenken. Karel Mortier behandelt "De diefstal van het paneel van de rechtvaardige rechters", de ophefmakende roof van twee zijpanelen van het beroemde Lam Gods, uit de Sint- Baafskathedraal van Gent, in het jaar 1934. Karel Mortier is gewezen hoofdcommissaris bij de politie van Gent en medeoprichter van het Hoger Politie-Instituut. Hij promoveerde als licentiaat in de criminologie op het dossier van het Lam Gods en sindsdien heeft dit onderwerp hem niet meer losgelaten. Iedereen is van harte welkom op deze boeiende lezing. De toegang is gratis en na afloop bieden wij u, traditiegetrouw, graag een Reynaertbiertje aan.

U kan ook zelf een poging doen om de rechters alsnog te vinden door hier op te klikken: Zoek het Paneel.

 

 


d'EUZIE
In maart verwachten wij ons volgende  Euzie. Deze keer trekken we de grote plas over. 
 
 
Aanbevolen.

Vlaamse schrijvers Aan de Vlaamse literatuur, zeker die uit het verleden, wordt de laatste tijd niet zoveel aandacht meer geschonken. Vlaamse literatuurgeschiedenis staat in onze scholen bijna niet meer op het programma.
Daarom deze tip. Het is een kleine poging van een liefhebber van Vlaamse literatuur om een van onze goede oude Vlaamse auteurs terug onder de aandacht te brengen, zowel in ons eigen land als in Nederland.

 

Een kalender voor de volgende 10000jaar

Het geheugen van Nederland

 
Folk

Folkdagen.

Net zoals vorig jaar organiseert de muziekacademie, afdeling Stekene, een folkdag. Zowel muzikanten als niet-muzikanten kunnen er deelnemen aan één van de vele activiteiten. Het programma ligt nog niet vast, maar er zal zeker keuze zijn uit samenspel, dans, zang, knutselen enz. De leiding berust bij de gitaarleraar Karl De Meyer, en info kan je krijgen bij de secretaris Hugo Kairet (037890144). Deze folkdag gaat door op zaterdag 24 april, samen met vele andere activiteiten in Vlaanderen.


red: Luc De Brant
  http://www.deuzie.be     deuzie@deuzie.be  archief