KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
8 augustus 2023
  Vragende menschen, maken klappende kinders.
 
DE FILM: HISTORISCH STEKENE

Na een boek, de drie gegidste wandelingen en een nu lopende  tentoonstelling met Historisch Stekene als onderwerp stellen wij op zaterdag 9 september ter gelegenheid van open monumentendag  ‘ de film’ voor.

Een bonte samenstelling met  bewegende beelden van diverse onderwerpen die de rijke geschiedenis van de vijf parochies binnen de Stekense leefgemeenschap opnieuw in de kijker plaatsen.
De voorstelling vindt plaats in OC de Statie en start om 20 h.
Toegang is gratis, maar wel zeker reserveren via cultuur@stekene.be of telefonisch naar Annick 03/7900372.

De plaatsen zijn beperkt tot maximaal 100.
Voor of na de voorstelling is er gelegenheid de tentoonstelling op de 1 ste verdieping te bezoeken.


 Historisch Stekene: van een plakboek tot een tentoonstelling

RIJKSARCHIEF

Reeds enkele jaren heeft het Rijksarchief geleidelijk bronnen van de burgelijkestand gedigitaliseerd. Vandaag delen ze ons mee dat geheel België bestreken is.
Zowel de oude parochieregsiters als de documenten van de Burgelijkestand.
Documenten jonger dan 100 jaar blijven ontoegankelijk.

De enige voorwaarde die men stelt is, om gratis lid te worden (acount). Oefening baart kunst. Je moet een keuze maken tussen parochieregisters en Burgelijke stand. Door de aangeleverde keuzemogelijkheden te gebruiken, werkt het ook sneller.


Genalogische bronnen Rijksarchief


Er zullen wel hiaten zijn, maar dat is met alles zo. Ook  op onze web pagina's staan al eens fouten, maar de verantwoordelijkheid berust enkel bij de vorser hemzelf.

Er is ook nog een nieuwigheidje wat akten betreft. Uw eigen akten en van uw verwanten kan je online opvragen via Justonweb.

Akten

Wie echter binnen de 100 jaar wil zoeken kan dan terecht bij onze verzameling bidbrentjes en doodsbrieven.

prent.deuzie.be


Bouwen door de eeuwen heen

Een inventaris van waardevolle gebouwen in Vlaanderen. Een meerdelig boekenreeks uitgegeven in de jaren 70 van vorige eeuw. Auteur van het gedeelte Waasland, was Anthony De Mey. Het werk is een leidraad voor de bescherming van ons erfgoed. Een deel van dat erfgoed is ondertussen reeds verloren gegaan. Zowel Erfgoed als ons gemeentebestuur vroegen aan de Heemkundige Kring d'Euzie om aan een herziening mee te werken. De 124 gebouwen moesten opnieuw bezocht worden, beoordeeld en gefotografeerd. Bestuursleden van de kring gingen op pad en spaarden tijd noch zichzelf. Het resultaat werd aan de overheden overhandigd, en die maakten aan de hand van het hele dossier een nieuwe versie.

Overheden maken vaak al eens gebruik van consultings, heb ik in de nieuwsberichten kunnen opvangen. De Heemkring is er dan ook één, alleen het werk was geheel onbezoldigd. Dat het boek indertijd niet goedkoop was kan ik U verzekeren, het ligt hier naast mij. Nu echter kan U zelf het hele werk digitaal raadplegen en uitpluizen. (gratis)  


     Inventaris Stekene    168 blz. 


Verwacht te Stekene

 

20 oogst Ambachtelijk WE

9 september Open monumenten.
 


Aanbevolen

 

   Weet je echt niet wat doen??  Een non-profit bibliotheek.

Niet voor doetjes, 800 biljoen weppagina's.
We zijn dus niet alleen op de wereld.


 

 

 Tentoonstelling

Affiche

 

 


Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk   iedere zondag van 10u tot 12u, en iedere donderdag van 13u30 tot 17u., behalve op de feestdagen.

 

Spoorwegwegel 1, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">