Heemkring   Stekene                

Stekene  Kemzeke   Koewacht KL-Sinaai  Hellestraat  

Google
 
                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>


KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
17 mei 2021 Meiregen is geldregen. Mei koel en nat, vult schuur en vat.
 
De Stekense kapellenroute

 

Stekene en Sint-Gillis-Waas vormen nu één parochie, waar oude parochies, hun eigenheid mochten behouden. Enkel Koewacht en Het Kalf, blijven nog verweesd achter, deze parochies werden opgedoekt en de kerken ontwijd. Ook al is er slechts één pastoor, het is een hele uitdaging om de eigenheid van de parochies te behouden maar vooral de samenwerking te bevorderen. Ondertussen heeft de nieuwe parochie zich een nieuwe naam toegeëigend, wat dan de H.Helena is geworden. Een Heilige waarmee de meeste parochies ook een binding hadden.

In een zoektocht naar meer samenwerking, werd het idee geopperd om in de twee deelgemeenten een kapelletjes route op te stellen die ergens wel samen zou komen. Deze bal ging aan het rollen en bleek niet meer te stoppen. De route voor Stekene met wegbeschrijving werd reeds gepubliceerd in het parochieblad. Stekense kapellenroute Een route in Sint-Gillis Waas zal te vinden zijn op de website van de parochie tegen Pinksteren op: www.kerkstekene.be

De route van Stekene in google maps.

De route van Stekene in windy.

Dit mag echter geen eendagsvlieg zijn, en Prof.E.Gert Laekeman zocht een manier om dit in een brochure te finaliseren. Deze brochure is technisch zo goed als klaar, dankzij Edy Hofman, voorzitter van onze kring. Na overleg met het gemeentebestuur, zal de Stekense versie mede door het gemeentebestuur gepromoot worden.

Waar zit dan ergens het verband tussen de twee parochies. Wel daar kan nog stevig over gediscuteerd worden, maar zal zijn beloop vinden bij de Twistkapelletjes, denk ik?

 

 

Parenteel

Een parenteel omvat alle nakomelingen van een echtpaar. In de laatste 100 jaar is dat meestal nog overzichtelijk. Vooral de oudere tantes en nonkels konden daar uren over kouten.
Niet zo als het echtpaar 200 of 300 jaar geleden leefde.

Van René Winsen ontvingen we de parenteel van de familie Secleers en Van Bogaerde. Deze staat alle een tijdje op onze website. Er werden enkele belangrijke aanvullingen aan toegevoegd.


Secleers


 
Van Bogaerde

 


Levende Padde

Amsterdam 1826

Luik 1822:
"In eene steenkolen groeve genaamd la Nouvelle Haye nabij Luik werd bij het graven van eenen mijngang door de mijnwerkers op eene diepte van 400 voeten eene levende padde in eenen zeer harden steen gevonden zonder dat er eenige bewijs van eene scheur of spleet konde ontdekt worden waardoor het dier binnen den steen had kunnen geraken Uithoofde van de belangrijkheid dezer ontdekking waarvan echter meer voorbeelden worden aangetroffen en in de werken der natuurkundigen medegedeeld zijn werd deze zeldzaamheid aan Universiteit van Luik toegezonden."

Beste lezer, vergeef mij als ik U vraag de bovenstaande passage nogmaals opnieuw te lezen. Toen ik dit voor het eerst te zien kreeg, liet mijn verstand niet toe om hier bij stil te staan. Mijn verstand wist alles uit wat niet normaal is. Pas enkele dagen later, herpakte ik me, en dook in het boek waar ik dit gevonden had.

Het betreffende boek, was geen sprookjesboek, maar het ' Jaarboek van het Koningrijk der Nederlanden' geschreven door de geschiedschrijver der Rijcke:  Martinus Stuart. Onze streken maakten toen deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

Martinus Stuart heeft weet van gelijkaardige voorvallen, die in wetenschappelijke kringen bekend zijn.

Daarom schreef ik enkele maanden eerder aan de Universiteit van Luik en het Koninklijk Instituut van Natuurwetenschappen een mailbericht met alle details. Tot hier toe geen enkel antwoord.

1822 is ondertussen 200 jaar geleden, zolang ga ik niet wachten, kan toch beter zelf op zoek moeten gaan om een padde te vinden. Dat lijkt mij alvast sneller te gaan.
  

Luc De Brant ©


 

Verwacht te Stekene

 

 

EXPO

In de H.Kruiskerk loopt nu een Audiovisuele Expo, waarbij muziek van de groep West-Rim de inspiratie is van foto's.

Bij iedere foto, kan de muziek ook beluisterd worden. Het optreden dat voorzien was kon echter niet doorgaan, als gevolg van de beperkingen. Er werden wel opnames  gemaakt in de kerk zelf, die later hun eigen leven gaan leiden.

Als toemaatje: Song of the lilly.

De Expo in Stekene loopt nog tot 31 mei. Daarna kruist de Expo door Vlaanderen. Eerst in het karmelietenklooster te Gent, dan Gertrudiskerk te Wetteren gevolgd door Brugge, en Halle. Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 


Aanbevolen

 

Allerlei nieuwsberichten i.v.m. de parochie Stekene van de laatste 5 jaren.

 

Een rondleiding in de St-Leonarduskerk van Zoutleeuw gratis ter beschikking. Een uur lang, prachtigste kunstwerken.

 

 

 

 

 

 

 Tentoonstelling

Affiche

 

 

Enkel op afspraak.

Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk   iedere zondag van 10u tot 12u, en iedere donderdag van 13u30 tot 17u., behalve op de feestdagen en in de maanden juli en augustus,

 

Spoorwegwegel 1, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">
 

 

        

Soms zenden we een brief met nieuws over de kring of  andere zinvolle activiteiten.

Privacyverklaring Heemkundige Kring d' Euzie

Nieuwsbrief:  Lees hier Oude brieven

Vul je emailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!
AanmeldenAfmelden
Powered by YourMailinglistProvider.com

 

Google
 

                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>