Heemkring   Stekene                

Stekene  Kemzeke   Koewacht KL-Sinaai  Hellestraat 

Google
 
                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>


KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
 27 maart  2021 Geeft de stoeffer een brood, de klager heeft geen nood.
 
Het tijdschrift jaargang 40 nr 1

 

Inhoudstafel

Voorwoord - Bij het eerste nummer - Jan De Bruyne

Antwerpse poorters afkomstig uit Kemzeke of Stekene (1533-1795) : John Buyse 

Soldaten van Napoleon uit Stekene (2) : Patrik Geerinck

Gazet van Stekene : Robert Goossens   

Stekene in de oude cartografie (25) Nicolaes Visscher I & II (1618-1679) & (1649-1702) : Guy De Brant & Edy Hofman  

In de voetsporen van een Kemzeekse Jager te Voet 1913-1919 (8) : Rien Van Driessen, Harry en Hilde Van Driessen-Meersschaert  

Herbergen in Stekene (2) De Maeght van Ghendt : Luc Tirez

Het raadsel 'In de vier eemers' Oorsprong herbergnaam 'In de vier eemers' Luc De Brant

Wandelen in Klein-Sinaai met een vleugje historiek : Jackie Thiron

KreuzenEuzie

Link naar het boek: J-B De Loeil

Link naar Minearologie: Straten in Stekene

 

 

INDEX

Heel wat informatie dat verschenen is in ons tijdschrift, kan op deze website teruggevonden worden. De lijst van de artikels werden chronologisch samengebracht.
Het is voornamelijk Guy De Brant die zorgt voor de lijst van alle artikels die in de laatste 39 jaar verschenen zijn. Zie hiervoor de link:
Inhoud Tijdschrift d'Euzie tot en met 39ste jaargang. (2020)

Alle persoonsnamen die voorkomen in alle bijdragen in het tijdschrift werden alfabetisch opgelijst en met hun coördinaten, en kunnen dus heel snel teruggevonden worden.
Personen Index tot en met jaargang 39  (2020)

 

Van alle trefwoorden en onderwerpen die voorkomen in het tijdschrift werd een alfabetisch lijst opgesteld.                                Trefwoordenlijst Tijdschrift d'Euzie tot jaargang 39 (2020)

 

 

 

Onze redacteur Patrik Geerinck verwerkt de gegevens nauwgezet van onze verzameling doodsbrieven en bidprentjes, die door het hele team medewerkers werd en wordt onderhouden.

 

Rouwbrieven en bidprenten.

Ook al bestaan deze pagina's reeds jaren, ieder jaar worden ze nauwgezet aangepast aan de laatste toestand en mede daardoor vinden vele vorsers ook hun weg naar de website van d'Euzie. In 2020: 114000 bezoekers.

 


VIJGEN NA PASEN

Jezuďeten zochten energierijke vervangproducten  om de vasten door te komen. Eén daarvan is de ons bekende chocoladedrank. Reeds veel vroeger werden vijgen ingevoerd in onze streken om dezelfde reden. Tegen Pasen had iedereen er wel genoeg van, en kwamen de vijgen er langs hun oren uit, wie dan nog voorraden had, kreeg ze aan de straatstenen niet kwijt.

Vaccins, ook al komen ze te laat, hebben geen last van prijsdaling. Het eerste vaccin in ons land, dat nog kort voor nieuwjaar ingespoten werd, moet heel veel geld gekost hebben. Het hele circus dat werd opgevoerd was er enkel op vraag van de media om te voldoen aan hun nieuwshonger. Pas weken later begon men met een slakkengangetje aan de rest van de bevolking en dus volgde er ook een derde beluik...Kon men Pasen maar verleggen.

Pasen verleggen?? De juiste Paasdatum zorgde voor heel wat kopzorgen bij de kerkleiders, zowel in de eerste eeuwen als in de late middeleeuwen. In het jaar 325 werd tijdens het concilie van Nicea de Paasformule vast gelegd, en dat in functie van de equinox in het voorjaar. Hiervoor deed men beroep op een Egyptische astronoom, die na de nodige berekeningen uitkwam op 21 maart.
Het staat direct in verband met het Joodse paasfeest, een feest dat is gekoppeld aan de joodse maan-kalender wat voor verschuivingen zorgt ten opzichte van onze zonne-kalender.
Achteraf gezien is het gemakkelijk uit te leggen, maar na vele jaren tobben en discuteren werd tijdens het concilie van Trente (1545-1563) beslist de kalender aan te passen. Dit gebeurde dan door de invoering van de Gregoriaanse kalender (1582). Wees gerust Pasen ligt nu vast voor vele eeuwen.

Pasen in  2121 valt op 6 april.

Pasen in  2521 valt op 30 maart.

Pasen in 3021 valt op 22 april.

Pasen in 3999 valt op 8 april

Tenzij Pasen op ne Kerstdag valt.
 
          

 

Luc De Brant ©

 

  


 

Verwacht te Stekene

 

 

 

 

 

Iets Gemist? Wel onderstaande link brengt U naar het concert van de Harmonie de Ware Vrienden die hun nieuwjaarsconcert van het ongeluksjaar 2020 op het net heeft gezet:

Gelukkig 2020 

 

 

 


Aanbevolen

 

In de H.Kruiskerk werden schermen geplaats om iedereen de kans te geven de dienst beter te volgen. Na de diensten, worden deze schermen ook gebruikt om de bezoeker ook de kans te geven kennis te maken met de historiek van deze kerk. De video werd gemaakt door Pr.Em.Gert Laekeman.

Historiek

 

 

 

Beste weerkaarten:

Windy

 

 

 

 

 Tentoonstelling

Affiche

 

 

Enkel op afspraak.

Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk   iedere zondag van 10u tot 12u, en iedere donderdag van 13u30 tot 17u., behalve op de feestdagen en in de maanden juli en augustus,

 

Spoorwegwegel 1, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">
 

 

        

Soms zenden we een brief met nieuws over de kring of  andere zinvolle activiteiten.

Privacyverklaring Heemkundige Kring d' Euzie

Nieuwsbrief:  Lees hier Oude brieven

Vul je emailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!
AanmeldenAfmelden
Powered by YourMailinglistProvider.com

 

Google
 

                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>