Heemkring   Stekene                

Stekene  Kemzeke   Koewacht KL-Sinaai  Hellestraat 

Google
 
                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>


KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
19 Januari 2021 Gelegenheid die somtijds lacht, heeft menigeen ten val gebracht.
 
www.deuzie.be

 

Van onze medewerkers ontvangen we bij regelmaat  boeiende bijdragen. Meestal een parenteel, dus nakomelingen van één enkel echtpaar. Het is  niet mogelijk om  die op te nemen in ons tijdschrift. Maar op onze webpagina hebben we plaats met de macht. Alles wat binnen onze werkgebied valt willen we graag opnemen. Zo zijn er de laatste weken twee  bijdragen toegevoegd op de website.

 

De familie San(s)terre is een kleine familie in het Waasland in de 17de eeuw, in de zoektocht vond ik de voorvader in Cuesmus in Belgisch Henegouwen. Dopen heb ik gevonden in Cuesmus, Uitbergen, Lede, Zele, Belsele, Sinaai, Stekene, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas en Zelzate. Aldus  René van Winsen

Cornelius Cornu duikt op in het Waasland toen hij huwde op 16.04.1771 met Angelina Heeman. Hij bleek afkomstig te zijn uit Lede. Met dank aan Hugo Buts (FV – Land van Aalst) zijn we zijn ouders te weten gekomen. Het waren Ladislas Cornu en Anna Lauwaert. Voor zover we beschikken over de akten van de Burgerlijke Stand hebben we een parenteel samengesteld.  Gegevens uit de parochieregisters komen uit Sint-Pauwels (Van den Broeck – Jacobs) en Belsele (Luc De Backer). De gegevens uit de Burgerlijke Stand zijn samengeraapt door mezelf (Sint-Pauwels) en door Paul Eeckhaoudt de andere gemeenten.  Het is dan uiteindelijk samengesteld door Regi De Meirsman

 

 

H.KRUISKERK

Het kerkbestuur doet er alles aan om dit monument midden het dorp haar schoonheid te bevestigen en tevens een trekpleister te worden, waar iedereen kan herademen. De toegang is alle dagen verzekerd, om even te mediteren, te bidden, een kaars voor de geliefden en de betreurde te laten branden. Een kaars is geen papier, het vlammetje is als een doorn, scherp om grijpen. Het bestuur heeft besloten nog meer ruimte toegankelijk te maken, zodat alle schilderijen kunnen bewonderd worden. Er worden ook beeldschermen geplaatst die voortdurend een verhaal vertellen. Het bijna onuitputtelijk verhaal van Stekene, om wisselend gedurende het jaar aan de bezoeker voort te stellen. Stekenaars zullen hun eigen identiteit kunnen ontdekken en zich thuis kunnen voelen.

Er werden al enkele proefopstellingen uitgetest, zelfs kleine kinderen waren na een bezoek dol enthousiast, die dan weer hun ouders warm maakten voor een bezoek aan de kerk.

Alles over Stekene in ogenschouw nemen is onmogelijk, godzij dank is er nog d'Euzie, en wij doen er alles aan om aan te tonen dat niet alles digitaal is, maar ook van hout, steen, ijzer of vlas.....van vlees en bloed.

Dit alles begint op 31 januari 2021, niet met publiek, zonder hapjes, zonder drank, maar een nieuwe vaste waarde midden in het dorp, zonder meer.

 

 

 

 


KOFFIEDIK KIJKEN

              

Wij blijven voortdurend achtervolgd door de alledaagse werkelijkheid. Niemand weet waartoe het jaar 2021 ons zal leiden. De toekomst blijft koffiedik kijken.

Wablief?? Koffiedik kijken.

Was koffiedik kijken niet een bezigheid van begenadigde koffiedames, die de vermeende gave hadden om de toekomst te lezen in achtergebleven koffiegruis? Al mag het ons verbazen dat sommige geleerden dat, naar eigen zeggen, vandaag nog altijd doen.

Wat moeten we ons daar nu bij voorstellen. Wie geluk heeft vindt vandaag nog wel een ‘Madame Blanche’ om in een glazen bol te kijken of de hand te lezen of te pendelen. Maar koffiedik kijken, dat vinden we niet meer.

Het woord zelf is ingevoerd; het is van oorsprong Hollands, met een reukje aan!

De Europeaan leerde de koffie kennen in koffiehuizen. De gewone huiskeuken was namelijk niet ingericht om bonen te branden en te malen. Koffie opgieten werd pas veel later een ritueel. De eerste 100 jaar ging men eerst naar een koffiehuis (daarvan erfden wij het woord café) niet te verwarren met herberg en nog minder met Coffeeshop.

Die eerste koffiehuizen kwamen in het oude Europa slechts zeer langzaam op de kaart. In Amsterdam rond 1663. Aanvankelijk schoorvoetend, maar het succes volgde. Met een beetje gezonde nieuwsgierigheid, een vleugje exotisme en de weerspiegeling van het paradijs misschien, lokte men de klanten met een verkleedde Turk om in de stemming te komen. Nochtans, eer de schroom verdwenen was werd het koffiehuis een paradijselijk eiland in het stinkende, erg stinkende Amsterdam.

In het koffiehuis werden de groene bonen gebrand, om ze nadien te malen en te serveren. Men vulde een kopje met een lepel losse fijngemalen koffie en kokend water. Na het bezinken van het gruis kon men genieten van een hartige koffie. Het koffiegruis bleef achter in de kop, en daarin konden getalenteerde dames allerlei voorspellingen doen, door de merkwaardige tekening in het gruis te ontcijferen. Koffiedik kijken dus. In 1735 beschreef Justus Van Effen voor het eerst deze activiteiten van wat hij noemde ‘looze feekzen’.

Dat doet niets af van de grote charme die deze koffiehuizen hadden. De geur van het koffiebranden kon de Amsterdamse stank verdringen en aan de klanten de kans geven om eindelijk eens te kunnen verademen.

Hoe erg de stank toen was in de Amsterdamse grachten, kan je lezen en ruiken in het artikel van een archeologe, dat je kan terugvinden in bijgaande link. Let wel op! Geen artikel voor gevoelige neuzen, en nooit lezen tijdens het eten.

https://www.vice.com/nl/article/pa3mmg/hoe-vies-was-amsterdam-vroeger

 ... En waarom niet eens zelf koffie branden, roerend in een pan aan pakweg 180°C, en daarna koffie malen met een vintage koffiemolen? Het is maar een idee.

 

Luc De Brant ©

 

  


 

Verwacht te Stekene

 

 

 Hierbij moeten wij tot onze spijt meedelen dat door de richtlijnen van hogerhand, het niet toegestaan  is om de 29 ste Herman Heyse-lezing te laten doorgaan op de voorziene datum. Wanneer die zal plaats hebben, weten we zelf nog niet.

 

Wij zijn ook nog steeds in verwachting, om de draad te kunnen opnemen. Nog steeds wachten enthousiaste leden op de vertoning "Stekene bij Nacht." Wie weet moeten we de titel een beetje aanpassen en schrijven; "Stekene in het donker." Want s'nachts valt hier de laatste tijd niet veel meer te beleven.

 

 

 


Aanbevolen

Warm aanbevolen:

 

Voorwoord: Jan De Bruyne

 

Kreuzeneuzie

 

 

 

1981 of 40 jaar geleden had het maasaspel plaats op ons marktplein. Op 19 januari 1637 viel het verdict over de heks Jan Van Steene.

Antoon Heyse plaats dit filmpje op You-Tube

De Ballade van de heks

 

 

 

 

 Tentoonstelling

Affiche

 

 

Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk   iedere zondag van 10u tot 12u, en iedere donderdag van 13u30 tot 17u., behalve op de feestdagen en in de maanden juli en augustus,

 

Spoorwegwegel 1, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">
 

 

        

Soms zenden we een brief met nieuws over de kring of  andere zinvolle activiteiten.

Privacyverklaring Heemkundige Kring d' Euzie

Nieuwsbrief:  Lees hier Oude brieven

Vul je emailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!
AanmeldenAfmelden
Powered by YourMailinglistProvider.com

 

Google
 

                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>