[0 kop.htm]


KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
16 december 2020 Zwijgen en denken kan niemand krenken.
 
Tijdschrift

 

Inhoud Nr 4 Jaargang 39 December 2020

 

Voorwoord: Jan De Bruyne

Tuur den dweil: Artur Massé.

Soldaten Van Napoleon uit Stekene (3) Patrik Geerinck

Euzie's op de cover: Edy Hofman

Stekene in de oude cartografie (24).
Nicolaas Visscher I & II (1618) & (1648-1702)
Guy De Brant & Edy Hofman

In de voetsporen van een Kemzeeks Jager te Voet. (7) 1913-1919
Rien van Driessen, Harry en Hilde Van Driessen-Meerschaert

100 jaar KVLV-FERM 1920-2020
Marijke Batens, Kristof De Bock & Annette Symoens

Gazette Van Stekene:  Robert Goossens

Herbergen in Stekene (1)
De Sterre:
Luc Tirez

Kreuzeneuzie

 

 

BEGRAAFPLAATS ?

De begraafplaatsen, van Stekene, Kemzeke, Klein-Sinaai en Hellestraat kunnen voortaan via het internet van thuis uit en van op iedere PC bezocht worden.
Maar er is meer! Met een zoekformulier wordt je gegidst naar de plek die je niet meer kon vinden.
Of gewoon alle overledenen bezoeken vanuit een alfabetische lijst.
Volgens onze informatie wordt de toestand voortdurend aangepast, en is er weinig verschil met een werkelijk bezoek.
De heemkring d'Euzie ging in, op de vraag van de gemeente om hier aan mee te werken.  Gilbert De Smedt, Marie-Ange Heirbaut, Jackie Thiron, Luc Tirez, Patrik Geerinck, Luc De Brant, Guy De Brant, Robert Goossens, Edy Hofman en wijlen Hugo Van Himste, allen bestuursleden of medewerkers kregen deze klus goed voor elkaar. 
Bij het afsluiten van de inventarisatie van de 4 begraafplaatsen eind 2018 spreken wij over ongeveer 4700 grafstenen dus evenveel foto’s en +-7500 verschillende personen. Een heel werk om al die foto's te sorteren en op de juiste locatie te plaatsen van de GIS-KAART.
Iedereen kan van dit werk, waar ook ter wereld genieten. Er zitten nog wel enkele foutjes in, maar 't is te hopen dat gemeentelijk diensten de voortdurende veranderingen kunnen opvolgen.

https://geoloket.extranet.cevi.be/geoloketten/stekene/bgp/
of via www.stekene.be of  www.deuzie.be

 

 

 

 

 


KERSTBOOM

              

Zou er een reden zijn, dat kerstbomen zo vroeg in het jaar in ons straatbeeld verschijnen? Nog voor de Sint aub. Erg is het niet, er is ook geen limiet, je mag zelfs meer dan één boom binnen halen. Niemand spreekt erop en voor zover ik weet is er geen wet die het verbiedt tenzij in sommige landen en enkele Europese steden. Zelfs Brussel heeft een poging gedaan in 2012 en gure commerçanten veranderen de naam van kerstmarkt in wintermarkt. China maakt onnoemelijk veel kunstkerstbomen, maar geen enkele Chinees in China mag er zelf ook maar ééntje zetten.

 

RAAR?

We plaatsen de kerstboom natuurlijk op de belangrijkste plaats in het huis, in het midden, je mag hem zelfs omgekeerd aan het plafond hangen, en hem dan versieren als een eerste communiekant.

Indien de ruimtemannetjes ons bezig konden zien, ze zouden wel denken dat we boomaanbidders zijn. Probeer dat maar eens uit te leggen, en ook dat gaat niet, want alles heeft te maken met de sfeer, vreugdegevoel, verbondenheid, samenzijn, gezelligheid, gevoelens jawel, een mens leeft niet van brood alleen, niet alleen van redelijkheid, het minnimalisme of uitgemeten zakelijkheid en perfectie, kerstmis heeft iets verlossend, ongrijpbaar bevrijdend.  Er is ook geen andere diersoort dan de mens op deze wereld die religieus is, willen of niet, wat wil zeggen leven achter het leven, leven boven leven, leven om het leven?

De kerstboom is niet het belangrijkste, het is een onderdeel van iets, iets groter in deze donkere dagen. Wat is kerstmis zonder stal? Zonder de lichtjes. Zonder de schapen en de herders, zonder engeltjes die zingen van de goede wil. Het kribbeke met de os, de ezel en Jozef die er wat bijzit als het vijfde wiel aan de wagen, zo herkenbaar menselijk. Het gaat over de geboorte van een kind? De boodschap en wens, laat ieder kind geboren worden. Er is niet alleen de boom, er is zoveel! Het verteld iets over de persoon die een boom binnen zet, één boom of twee bomen of meer….

 

BOOM!

Terwijl we aan iedereen vertellen wat een mooie oude traditie het is om die boom binnen te zitten, valt de lucht dan in als we zouden vertellen dat het een nieuwe traditie is? In Vlaanderen zijn de eerste kerstbomen verschenen tijdens de ‘Grote Oorlog’. Ja WO 1. Daarover bestaat geen twijfel. Zoals ons meegedeeld in het dagboek van Dr. Van Haelst uit Stekene, verschenen in het tijdschrift van de Heemkring d’Euzie. Onze voorouders keken echt zeer verbaasd toe hoe de Duitse soldaten zo maar een boom binnen zetten om feest te vieren. Het is zo, en in vele Vlaamse families duurde het nog een tijdje eer de kerstboom ook binnen kwam.

 

VLAAMSE BOOM

De Vlaming heeft iets met een boom, in de hele geschiedenis van onze voorouders zien we overal religieuze bomen. De vele kappelletjes die aan een boom hangen vertellen iets over de heilige bomen. De meiboom bij het begin van de zomer, die ook op allerlei wijze versierd werd. In onze volkscultuur was de verbondenheid met alle elementen van de natuur zo sterk verbonden met de religieuze feesten dat het onderscheid niet zichtbaar was. De meiboom op het dak van een nieuw huis. De druïden die in de bomen zitten en maretakken snijden. De kerstblok is een boom die gekozen werd om het kerstmaal op te zetten en te verorberen tot alles op was, om daarna er een groot kerstvuur mee te maken, blijft voortbestaan in de kerstblok van de kersttaarten en de versieringen met de boomschors op de kersttafel.

 

KERSTBOOM

Waarom toch is die kerstboom dan zo belangrijk? Het werkelijk verhaal ging verloren doorheen de generaties. De aandacht verloor zichzelf weeral in de details? Natuurlijk, zelf al zou je de symboliek ontdekken geloof je je eigen ogen niet bij het zien van een oude afbeelding. Jezus komt ter wereld om de mens te verlossen van de erfzonde. De erfzonde uit het paradijs waar de eeuwig groene boom stond met de verboden vrucht. De bekoring en de onmacht om te weerstaan aan de zondeval. Adam bijt in de appel. De kerstboom kwam ergens in huis toen mensen geen geld hadden om een kerstbeelden te maken of kopen, en aan de boom hing men de appel, de verboden vrucht om kerst te vieren.

De kerstboom is de schepping van de wereld en het paradijs, met de verboden vrucht.

 

AFBEELDING

De bijgaande afbeelding uit 1898, uit het tijdschrift ‘Moderne’ uit Duitsland spreekt boekdeelen. In een burgerhuis staat een kerstboom. De klein Eva heeft een appel geplukt en reikt die aan de kleine Adam, die nog net even twijfelt. Wist ik het maar.

 Kerstboom

Luc De Brant


 

Verwacht te Stekene

 

 

 De H.Kruiskerk in Stekene is reeds geruime tijd open voor het publiek.Op 31 januari 2021 stelt de H.Kruiskerk haar museaal gedeelte open, waar niet alleen de schilderijen te zien zijn, maar ook haar dna, zoals textiel en andere voorwerpen. Via beeldschermen worden verborgen kunstschatten en oude historische foto's uit het Stekens verleden zonder complexen getoond. Een ware verademing, in onze gejaagde tijden. Wolven niet toegelaten...

 

 

 

 

 


Aanbevolen

Warm aanbevolen:

 

"Westrim" met Stekense roots, bracht op de eerste advent een eigen bewerking van O come Emanuel

 

 

 

 

 

Een adventskalender in het museum Mayer-Van den Bergh

 

 

 

 

 

 Tentoonstelling

Affiche

 

 

Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk   iedere zondag van 10u tot 12u, en iedere donderdag van 13u30 tot 17u., behalve op de feestdagen en in de maanden juli en augustus,

 

Spoorwegwegel 1, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">

[0 teller.htm]