Heemkring   Stekene                

Stekene  Kemzeke   Koewacht KL-Sinaai  Hellestraat  

Google
 
                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>


KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
11 augustus 2020 De kikker huppelt weer in de poel, ook al zat hij op een gulden stoel.
 
Zorro

 

Verbaast het U onze nieuwsbrief aan te vatten met zorro, en niet met covid of beter nog corona.

Zorro is een Spaans woord, en betekent vos, het is echter nu ook de naam van een snugger en pientere zoekmachine, ontworpen en beheerd door de Wase afdeling van Familiekunde Vlaanderen.

Net zoals een sluwe vos snuffelt deze nieuwe krachtige zoekmachine “Zorro” snel en efficiënt naar je verleden: je afstamming, je voorouders en hun gezinnen. Zorro werd in de voorbije maanden ontwikkeld, uitgetest en op punt gezet om je nog beter te helpen bij je opzoekingen naar je eigen familiegeschiedenis.

Zorro is permanent online beschikbaar op www.publicatie-landvanwaas.be via een prijsvriendelijk abonnement.

 

 

www.familiekunde-landvanwaas.be

Of  voorzitter@publicatie-landvanwaas.be

 

Erfgoed

Bestuurleden van onze kring zijn dezer dagen op pad in onze  gemeente op zoek naar 'erfgoed'. De inventaris van de gebouwen die gepubliceerd werden in  " Inventaris van het cultuurbezit in België"  en opgesteld is door Anthony Demey in de jaren '80  van de vorige eeuw, is aan een opwaardering toe. Nauwgezet worden alle  gebouwen herbekeken en hun huidige toestand vergeleken met vroeger.

 

 Waar mogelijk kunnen er nieuwe zaken toegevoegd worden. Dit laat ons de mogelijkheid om de lijst aan te vullen met waardevolle resten die over 't hoofd werden gezien.

De kring hoopt dit binnen enkele maanden af te ronden.

 

 

Het resultaat zal te zien zijn op:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/

 

 

 


Zwarte-Piet

Het Europees parlement heeft een resolutie goedgekeurd tegen racisme, en daarbij hoort ook Zwarte Piet.
Wat is de volgende stap??
Het is zielig dat al die geleerde mensen in het EU parlement, volkscultuur en volksgebruiken in één en dezelfde pot gooien met wreldwijde maatschappelijke onderwerpen en dit aangrijpen om hun gezag te doen gelden.
Het wordt hoge tijd dat die EU parlementsleden het echte probleem van slavernij in Europa grondig aanpakken. Die bestaat nog steeds op grote schaal tot schreiens toe.

Zwarte-Piet is geen probleem dat wereldwijd verspreid is, deze Piet vormt ook geen enkele bedreiging voor wie of wat dan ook. Het Sinterklaasfeest is in haar oorsprong een vruchtbaarheidsfeest, waarbij het verwekken van kinderen zeer belangrijk was. Die kwetsbare kinderen was de belangrijkste grondstof die een samenleving nodig had om te kunnen overleven. Tijdens dit feest kon zeer uitbundig zijn en rare sprongen maken, die nu niet meer getolereerd zouden worden. Doorheen de tijd werd  dit feest gekanaliseerd naar een kinderfeest, waarbij alle kinderen van de hele gemeenschap samen de aandacht krijgen. Dergelijk feest wordt in andere landen of culturen niet gevierd, en dat is spijtig, want juist dit feest legt de vinger op de wonde dat ieder kind met het ander verbonden is, en tegen kinderarbeid (slavernij) of mishandeling.

Zwarte-Piet, alias Sinte Nicodemus, hoort bij het Sinterklaasfeest, als regulator tussen goed en kwaad, als rechter en politieagent terzelfde tijd. De acrobaat en grappenmaker die zijn leven riskeert, om kinderen een plezier te doen. Zwarte Piet is ook het voorbeeld van de onbekende weldoener, waarbij onze kinderen leren hoe je iemand een plezier kunt doen, zonder te weten wie de echte weldoener is. Het genot van te geven zonder dat men kan terug geven. De ene hand niet weet wat de andere geeft.

Verdraagzaamheid begint met verdraagzaamheid. Het EP dient niet om carnaval af te schaffen, maar in de eerste plaats om de vrede tussen de naties te bewaren. (Brexit is een teken aan de wand.) 
Wat doen we dan nog met de schouwveger en de kolenboer, ja verbaliseren en verbannen naar Mars?
Het EP laat duidelijk verstaan dat ze geen oor heeft voor het gewone volk, zich enkel omringt met lobbyiesten en hun slogans na aapt. Grondig onderzoek is blijkbaar niet nodig in het EP, zo maalt ze alles door dezelfde molen?? Het zal je kind maar wezen. Als een slager draait de EP kinderen door de vleesmolen, zoals in de legende van Sinterklaas.
 
Guy Verhofstadt (Open Vld) maar woont in Italië, Kathleen Van Brempt (sp.a) en Petra De Sutter (Groen) stemden voor de uitroeing van Zwarte-Piet en het amendement over blackface en andere toneelverschijnsels. Van die boeren dus geen eieren meer.
Na de stemming trokken deze parlementsleden gezwind naar de kassier om hun zitpenning en verplaatsingskosten te vragen.

Arm Vlaanderen.

Luc De Brant 
                       


 

Verwacht te Stekene

 

 

Duivenberichten. Wachten.

Zomerconcerten, wachten.

Kemzeekse dorpfeest wachten.

Ambachtelijk WE, wachten

Lambikfeesten, wachten

Kemzeke 1900, wachten.

Cramrock, wachten

Stekense koers, wachten.

 

 

 

 

 


Aanbevolen

 

 

 

 

 

 

 Tentoonstelling

OPEN

 

 

Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk  iedere zondagmorgen, behalve op de feestdagen en in de maanden juli en augustus,

van 10.00u tot 12.00u.

Stadionstraat 113, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <"lucdebrant@deuzie.be">
 

 

        

Soms zenden we een brief met nieuws over de kring of  andere zinvolle activiteiten.

Privacyverklaring Heemkundige Kring d' Euzie

Nieuwsbrief:  Lees hier Oude brieven

Vul je emailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!
AanmeldenAfmelden
Powered by YourMailinglistProvider.com

 

Google
 

                                                                             

www.deuzie.be © <lucdebrant@deuzie.be>