KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
22 nov 09  "Internet kan schadelijk zijn voor de gezondheid"
 
Stropersbos.

Er werden aan het oude Koningsforeest, beter bekend als 'de Stropers' ingrijpende beheerswerken uitgevoerd. Dit met de steun van Europa, en volgens de regels van de kunst. Vooral het elzenbos spreekt tot te verbeelding, met zijn wortelstammen die vijf- tot zeshonderd jaar oud zijn. Het geheel is voor de wandelaars een uitdaging waard.

In 1701 werd een verdedigingslinie dwars doorheen Stekene aangelegd, waarvan tot nu toe nog resten te zien waren. Nu heeft men een stukje van die linie in zijn originele staat teruggebracht om de bezoeker een levensecht beeld van toen te geven.

Deze linie werd doorbroken in Stekene, door Generaal Spar in 1703. Hier sneuvelden 213 van zijn soldaten en vielen er 702 gekwetsten. De tol bij de overwonnenen was echter hoger, waaronder veel boeren uit het Waasland. Het dorp werd op traditionele wijze geplunderd van have en goed. Over de slachtoffers zijn geen cijfers bekend. Nadien kreeg het dorp een extra belasting van 16.000 pistolen.

 

Google -Alert
Wil je echt op de hoogte blijven, maar wil je vooral je documentatie op peil houden en  het laatst nieuws aanvullen? Gebruik dan Google-Alert. Je krijgt iedere dag een e-mail met alle nieuwe links van één bepaald onderwerp, zowel via nieuwsberichten, als nieuwe webpagina's op internet die de zoekrobot heeft opgenomen.

Jouw onderwerp kan een plaats zijn zoals 'Stekene'; het kan een beroemdheid zijn, zoals 'Mercator' of 'Goethals', een voorwerp zoals een nieuwe auto, of een begrip zoals 'heemkunde' of enig ander fenomeen uit de natuur, wetenschap en cultuur. Alles kan, volledig volgens jouw eigen voorkeur.

Wie aan een bepaald artikel werkt, of er zich op wil toeleggen, kan hier goede zaken doen.

Wat moet je daarvoor doen? Via deze link naar de welkomstpagina gaan van Alert. Het onderwerp en je e-mailadres intikken. Of je geraakt er aan verslaafd, of je geraakt het onderwerp beu. Geen nood, met één tik schrijf je jezelf er terug uit.

 


Wase volksliederen.

Onlangs werd in de Roomanmolen van Sint-Pauwels het boek-met-CD "Zingende zeilen" voorgesteld met 99 molenliederen. Op die CD is het kruim van de Vlaamse volksmuzikanten aan het werk.
 
Ze zijn nog niet koud, of er wordt al een nieuwe DVD voorgesteld, ditmaal op 26 november te Sint Gillis.
 

"Op een vroeger spoor" is een hutsepot van volksliederen die vroeger o.a. gezongen werden op de treinverbinding Mechelen-Terneuzen die door Sint-Gillis-Waas liep. Het restant van deze spoorlijn dat in De Klinge bewaard is, wordt gebruikt als illustratie op de hoes en op de DVD zelf.

De DVD biedt een potpourri van het levende erfgoed van de Vlaamse volkszanger in het Waasland. Zangmaatschappij De Vreugd (1870-1940) uit Sint-Gillis-Waas zong de Hutsepot van De Vreugd en Volkskunstgroep Drieske Nijpers pikte hem als cultureel erfgoed op. De groep registreerde er op 28 maart 1976 een eerste klankopname van en gaf de hutsepot een belangrijke plaats in het liedboek "Zo de ouden zongen".

Gemeenschapscentrum De Route,

Stationsstraat 201, 9170 Sint-Gillis-Waas. 
 

Gelieve uw komst te bevestigen aan de afdeling Cultuur & Toerisme,

tel. 03/727.17.37, of cultuur.toerisme@sint-gillis-waas.be.

 

 

 

Verwacht te Stekene

6-12-2009: Sinterklaas.

 

11-12-2009: Kerstliederen. Davidsfonds

 

22-12-2009: Kerstmarkt;.

 

3-01-2010:

Nieuwjaarsreceptie gemeentebestuur op het marktplein.

 

2010: 40 jaar Reintje Vos.

 


Aanbevolen

Een cultureel woordenboek in onze eigen taal.

Stekene in De Potter en Broeckaert.

 

Museum

28 jaar schenkingen

Onze tentoonstelling is gratis toegankelijk  iedere zondagmorgen van 10.00u tot 12.00u, behalve op feestdagen.

.

Stadionstraat 113, 9100 Stekene

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>