KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
18 november  2008  Een blij gemoed en matig goed, is wonderzoet.
Parochieblad

Onze Heemkring komt regelmatig aan bod in het plaatselijke parochieblad. Ook andere verenigingen laten zich van hun mooiste kant zien. Zo krijgen heel wat mensen toch een beter zicht op wat er in de parochies allemaal gebeurt, terwijl ze die aandacht niet krijgen in de grote gazetten.

Door het 'KADOC' worden de parochiebladen om het jaar op het net geplaatst. Het is een nieuw initiatief en voorlopig is enkel het halfjaar van september tot december 2007  te raadplegen. In de toekomst zal elke jaargang op het net gezet worden, van elke gemeente in Vlaanderen.

Ook al is het slechts parochienieuws, onder deze formule leest het werkelijk als een trein.

 

Parate Kennis

Deelnemen aan een Miss Belgiëverkiezing en niet weten wanneer de nationale feestdag valt, het is allemaal mogelijk tegenwoordig.

Een mens kan wat meemaken. Tijdens één van mijn bezoekjes aan ons kerkhof, zag ik nogal wat beweging rond het graf van Frans ("Boerke") Van Brussel. Het graf is verzakt en het kruis dat er op staat dreigt eraf te vallen. Dit graf wordt onderhouden door de gemeente. Bezorgd om onze gemeentelijke begroting, zou een kleine ingreep grote kosten kunnen vermijden. Dus trok ik naar de gemeenteontvanger. Hij bedankte mij, en belde nog tezelfdertijd  naar zijn secretaresse.

Wablieft? Welk Boerke? Dat brave kind had er nog nooit van Boerke Van Brussel gehoord en wist dus helemaal niet wie dat dan wel was geweest. Dat ze dat in Brussel niet meer weten tot daar aan toe, maar hier in ons eigenste Stekene. Er is nog werk aan de winkel.


Volkse verteller. Herman Coole

Vrijdag 21 november om 20u: Bari & San Nicola

 Al meer dan negen eeuwen viert Bari in de Zuid-Italiaanse regio Apulië in mei zijn patroonheilige Nicolaas. Juist, dezelfde heilige die waakt over de hoofdstad van het Waasland en bij ons op 6 december wordt gevierd. Aanleiding is de overbrenging in 1087 van het gebeente van Nicolaas uit Myra (Turkije). De feestelijk uitgedoste havenstad pakt telkens uit met een avondlijke historische stoet van het oude centrum naar de haven, met een processie van vele honderden pelgrims uit alle windstreken.

Reisauteur én verteller Herman Cole uit … Sint-Niklaas was in 2007 en 2008 een bevoorrecht getuige van die uitbarsting van volkse feestvreugde. Hij maakte er een voordracht van met heel veel kleurrijke beelden. En zoals we vorig jaar reeds konden merken kan Herman Cole zijn publiek als geen ander boeien.

De lezing begint om 20u in de bibliotheek en uiteraard wordt er voor een hapje en drankje gezorgd! Alles is gratis maar reservatie is wel verplicht. Stadionstraat Stekene.

 

Tentoonstelling

Uit Stekense Klei

over  tichelaars, pannenbakkers, steenbakkers, pottenbakkers, gelaagwerkers en konsoorten ...

 

De tentoonstelling is gratis te bezoeken iedere zondagmorgen tussen 10 en 12 uur, behalve op feestdagen; of op afspraak.

Nog tot 1 februari 2009.


 
Verwacht te Stekene

28/11/2008 Kléan. In het gildenhuis. Warm aanbevolen.

21/12/2008                   Kerstmarkt.

04/01/2009  Nieuwjaarsreceptie op de markt

 


Aanbevolen

Rustig in een roeiboot varen langs de Rede van Antwerpen.

Laat ons liefste samen varen...

 

Heb je een zwak voor kastelen????

Bekijk dan deze presentatie

 

.

 

 Religieus erfgoed

Het CRKC en de provincie Oost-Vlaanderen, hebben de handen in elkaar geslagen, om een beter zicht te krijgen op ons religieus erfgoed. Vooral die vele waardevolle kunstwerken in het bezit van de parochies.
Zonder te weten waar welk voorwerp zich bevindt kan je reeds merkwaardige voorwerpen bekijken. Zoeken kan op type of thema of kunstenaar. Vorsers kunnen via een aanvraag meer informatie verkrijgen, zonder het erfgoed in gevaar te brengen voor opkopers. Slechts een deel van onze provincie is tot hiertoe verwerkt, maar binnen het jaar hoopt men 3/4 online te zetten. Daarna begint men aan de provincie Antwerpen. Later zullen dan de andere provincies wel volgen.


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>