KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
22 oktober  2008  Zien, gaat boven horen zeggen.
Nummer drie.

Het derde nummer van d'Euzie van dit jaar is van de persen gerold. 

Alweer een boeiend nummer met artikels over het bezoek van Bisschop Maes in 1611, Leo Van Goethem, de Straatschouwingen, Drieske Nijpers, en Moet er nog zand zijn.

 

 

Nieuw-Zeeland

 

Naar aanleiding van een project rond WO 1 verblijven twee trouwe bestuursleden (Willem Persoon en Johan Van Duyse) in Nieuw-Zeeland,  om er Vlaanderen te promoten.

Johan Van Duyse houdt ons op de hoogte via zijn blog. http://johannicole.wordpress.com

Een eerste berichtje van Johan:

Aan allen die dit lezen…, gegroet…

Op deze plaats hopen we, Nicole en Johan, jullie de komende weken een en ander te kunnen vertellen over onze Nieuwzeelandse ervaringen, want ja, van 13 oktober tot 15 november trekken we naar Kiwi-land. 

Deze trip is meer dan alleen maar van toeristische betekenis. We gaan er proberen de link te leggen tussen Vlaanderen en Nieuw Zeeland in het algemeen, en de eerste wereldoorlog in het bijzonder. 

Voormalig minister van toerisme, Geert Bourgeois, sloot immers een overeenkomst met Nieuw Zeeland om te proberen meer toeristen van ‘ginder achter’ naar hier te krijgen, liefst vanal nu al, maar zeker in de jaren 2014-2018. De eerste wereldoorlog zal dan 100 jaar ‘oud’ zijn, en, verdomd als het niet waar is, in de Westhoek hebben de Nieuwzeelanders zwaar afgezien.  Ze zijn dat daar echter een beetje vergeten, want ze trekken vooral naar Gallipoli, dat is in Turkije, en daar hebben de Turken lelijk huis gehouden op 25 april 1915… 25 april is trouwens nog altijd één van de nationale feestdagen, zowel in Australie als in Nieuw-Zeeland (ANZAC-day)… 

Vlaanderen moet dus gepromoot worden in Nieuw Zeeland, en dat gaan we doen…

Enfin, om een lang verhaal kort te maken…, we gaan daar enkele lezingen houden over de rol van de Nieuwzeelanders, we zullen de toeristische diensten en instanties moeten overtuigen van ‘naar hier te komen’, en er loopt tegelijkertijd ook een artistieke uitwisseling over en rond ‘Our Soldiers’ [met Willem Persoon en Veerle Rooms - nota v.d. redactie]… 

http://johannicole.wordpress.com


 

 

Tentoonstelling

Uit Stekense Klei

over  tichelaars, pannenbakkers, steenbakkers, pottenbakkers, gelaagwerkers en konsoorten ...

 

De tentoonstelling is gratis te bezoeken op afspraak en iedere zondagmorgen tussen 10 en 12 uur, behalve op feestdagen.

Nog tot 1 februari 2009. 
Verwacht te Stekene

26/10/2008

  Dierenwijding:

  Paarden, honden, vossen en wolven, katten,ratten en muizen, uilen en goudvissen. Alles staat in het teken van de jacht. Begeleiding van jachthoornblazers uit Brasschaat.

21/12/2008                   Kerstmarkt.

04/01/2009  Nieuwjaarsreceptie op de markt

 


Aanbevolen

Een krant doorbladeren vanaf 1785 tot 1985; daar heb je tijd voor nodig, maar het kan, zij het in de Londense Times.  Boeiend, maar er dient wel voor betaald te worden, eventueel voor slechts één dag.

 

Chronologisch woordenboek

Over de ouderdom en herkomst van onze woorden, en hun betekenissen. Het werd gemaakt door Nicoline van der Sijs. Nu ook online dankzij Digitale Bibliotheek der NederLanden.

.

 
 Beeldbank

Op de Beeldbank van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed  kunt u terecht voor gedigitaliseerd archiefmateriaal, nieuwe digitale foto’s en iconografisch materiaal van hoge kwaliteit. Deze collectie herbergt duizenden foto’s van het bouwkundig en landschappelijk erfgoed dat Vlaanderen rijk is. De Beeldbank biedt een blik op verschillende beschermde monumenten en landschappen van 1980 tot op heden, maar bevat eveneens reproducties van tekeningen, plannen en schilderijen.


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>