KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
15 december 2007   Trouwen is leute, ten ware de achtersmaeke.
Tijdschrift

Het laatste nummer van 2007 is in aantocht. Ook nu weer voor elk wat wils met: portretten van alle stationschefs van Stekene, een vervolg op Sint-Jacob de Meerdere, een overzicht van de Herman Heyselezingen, over volksfiguur Staaf Naudts, over de Stekense soldaat Wuytack die sneuvelde in WO1, en met het laatste artikel in de reeks over Vlaamse volksnamen van planten.

Zoals gebruikelijk hoort daar nog de Stekense Volkskalender bij.

 

Cultuur

Op vrijdag 14 december werd de Stekense Cultuurprijs 2007 verrassend toegekend aan Marina Mertens. Zij en haar echtgenoot zijn de bezielers van het conservatieteam dat al twee jaar enthousiast aan het werk is om het Stekense erfgoed te beschermen. Ondertussen werd de conservatie afgewerkt van twee grote schilderijen, en werd een aanvang genomen met de restauratie van "O.L.V. Hemelvaart". De manier waarop deze groep werkt is hartverwarmend: met liefde voor het ambacht en met veel engelengeduld. Het bestuur van onze kring feliciteert hen van harte.

 


25 Jaar. OriŽntatietafel.

Al 25 jaar is onze heemkring actief in onze gemeente. In die tijdspanne heeft de kring wezenlijk zijn stempel gedrukt op deze gemeenschap. Hij wil dan ook een blijvend en zichtbaar teken achterlaten dat in verband staat met zijn werking. De kring heeft besloten - en dit met toestemming van het gemeentebestuur - om een grenstafel te plaatsen op het vijfdorpenpunt. In de Waterstraat, ter hoogte van de Molenbeek, kwamen vůůr de fusie immers vijf gemeenten samen in een 1 punt, wat uiterst zeldzaam voorvalt: Stekene, Kemzeke, St Pauwels, Belsele en Sinaai. Deze tafel, een idee van Boudewijn Dhondt, werd vakkundig uitgewerkt door Frank Rooms. De inhuldiging heeft plaats op zaterdag 19 januari aan de Molenbeek. 
Verwacht

23/12/2008 Kerstmarkt met 43 verenigingen en een vuurwerk om 18.00 uur.

19/01/2008 Viering 25 jaar d'Euzie.

16/02/2008  Herman Heyselezing.

13/04/2008 Kerkfeesten.


Aanbevolen

Een zeer goede reden om woensdag naar TV te kijken. Ditmaal omwille van het "Groot nederlands dictee." Te volgen, zowel op de Nederlandse als de Vlaamse zender. Volg dan ook de prestatie van ons bestuurslid Jan De Bruyne.

En toen fouten maken mode was;

'Cursus Middelnederlands'

 
 Boerenkrijg
In Klein-Sinaai werkt men volop aan een massaspel in het teken van de Boerenkrijg. Men gaat opzoek naar Amelberga Truyman en de lotgevallen van onze voorouders in die moeilijke en onzekere tijd. Een tijd waar zoveel veranderingen plaatsgrepen en waar zoveel zekerheden wegvielen. Vertoning verwacht in augustus 2008. 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>