KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
28 juni 2007   Rijcke luiden met veel goed, zelden kinderen wijs en goed.
Blauwe maan

Nu zaterdag 30 juni is het 'blauwe maan'. Zo wordt nu een tweede volle maan in dezelfde maand genoemd. Deze betekenis heeft ze pas gekregen rond 1940 toen een Amerikaanse almanak beide met mekaar in verband bracht. Een tweede volle maan in dezelfde maand lijkt wel overbodig. Het gebeurt zo ongeveer iedere dertien jaar. In 1999 zelfs twee maal.

Het begrip 'blauwe maan' is echter al veel ouder, want  het werd ook door Shakespeare gebruikt, waar het dezelfde betekenis had als 'sintjuttemis' (een dag die niet bestaat).  Dat woorden en gezegden veranderen van betekenis is nu eenmaal schering en inslag. Leg dat maar eens uit als je geen wever bent.

 

Boeken

Onlangs heeft Google een overeenkomst gesloten met de Universiteit van Gent om de hele bibliotheek (in de boekentoren) te digitaliseren. Zo'n 200.000 stuks zullen online kunnen geraadpleegd worden, als er tenminste geen rechten moeten betaald worden. Hoge tijd trouwens, want er werden onlangs 20.000 boeken beschadigd door waterinsijpeling.

Om een idee te geven wat het zal worden:

Zoeken in boeken . Tik eender welk woord, plant of dier en je krijgt een hele reeks tips en verwijzingen.

 


Nummer 2

Zopas is ons tweede nummer verschenen met daarin de volgende onderwerpen: Jacobus de Meerdere te Kemzeke. De kerkbaljuw. Stekene en GeorgiŽ. Fons de Ras. Brouwerij de Vogelaere. Twee oorlogsgeweren. Op de schoot van de nonnekens. Het valiesje. Collectie Nonneman. De revolver, en het Stekens woordenboek. 
Verwacht

 

07/0707 11 juliviering. BBQ en gratis optreden van Wigbert en Jan Houtekiet. Broederschool Stekene.

07-15/08/2007 Drieskes Kerremesse in St.-Gilles. Groot volksdansfestival met 200 buitenlanders.

09/09/07 Open monumenten.

13/04/2008 Kerkfeesten.


Aanbevolen

Brugge in vogelperspectief. .

Buitengewone Belgische bezienswaardigheden.

 

 
 De Stropers.
Dit is in onze gemeente een begrip, waaraan ook heel wat verhalen en mysteries kleven. Eens buiten de streek spreekt men van 'Het Stropersbos'. Wat er in de toekomst staat te gebeuren kan je mee volgen op de website van het stropersbos.
 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>