KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
07 april 2007  Stille zaterdag: " Er gaat geen klok, of iemand trekt eraan."
Frans Van Brussel en zijn tijd.

Deze tentoonstelling belicht leven en werk van onze Stekense volksvertegenwoordiger Frans Van Brussel, aan de hand van documenten, foto's, boeken en gebruiksvoorwerpen.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk iedere zondag tot en met 1 juli 2007 (niet op feestdagen) van 10.00 u tot 12.00u. Op erfgoeddag, zondag 22 april, kan men de tentoonstelling doorlopend bezoeken van 10.00 u tot 18.00 u.

Toegang is gratis.


 

Burgemeestersstoel.

 

Op 27 maart had de nacht van de geschiedenis plaats. Niet alleen straffe verhalen, maar ook de voorstelling van het "Rieten valiesje' een historische roman, geschreven door Arthur Massť.

Totaal onverwacht kreeg onze voorzitter die morgen een stoel voorgeschoteld die 18 jaar geleden gestolen werd uit het gemeentehuis. Deze stoel werd op 1 april aan het gemeentebestuur overhandigd. De hele gebeurtenis werd uitvoerig in de pers belicht.

Wij beloven ook hiervan een verslag te brengen in de nabije toekomst.

 

 


Dit kan ook nog

  Bericht van Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie  www.vvia.be 

40.000 Belgische historische postkaarten online
Met meer dan 40.000 historische postkaarten, foto's, knipsels en gravures van steden, gebouwen, landschappen, monumenten en kunstwerken in BelgiŽ uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw biedt de topografische collectie van de Gentse Universiteitsbibliotheek een unieke blik op het culturele bouwpatrimonium van BelgiŽ. Gegroepeerd op plaats en onderwerp wordt deze collectie nu online aangeboden aan het publiek. Voor architecten, kunsthistorici en erfgoedbeheerders is deze collectie van uitzonderlijk belang omdat zij ook beelden bevat van een deel van het historische patrimonium dat ondertussen verdwenen is.
De collectie zelf gaat terug op de verzameling Belgische Documentatie, in het begin van de 20ste eeuw opgezet met als doel het culturele erfgoed van ons land te inventariseren. In 1970 werd een deel van deze documentatie door het ACL, het huidige Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, geschonken aan het HIKO (Hoger Instituut voor kunstgeschiedenis en Oudheidkunde) in Gent. In 2000 werd de collectie overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek waar ze in 2006 werd gedigitaliseerd.
Bedrijven zijn natuurlijk sterk in de minderheid, her en der zijn er wel enkele opgenomen (zoals de stokerij Van Thorenburg in Gent, in totaal 23 brouwerijen,...), stations en ook een aantal grote openbare werken kun je er wel vinden. Er zijn geen afbeeldingen van de steenkoolmijnen van Beringen, Winterslag, Waterschei,... - wťl een reeks foto's van de mijnkerken, en daarnaast een hele reeks oude Kempische hoevetjes. De foto's geven dus zeker geen representatief beeld van hetgeen in ons land gebouwd werd.
Jammer genoeg werden de oorspronkelijke Franse beschrijvingen overgenomen (zodat men voor Kortrijk nog spreekt over de 'Ecole Notre Dame des Anges' (O.L.V. ter Engelen) en de 'Chapelle aux Puits' (de Putkapel). Jammer ook dat men in hoofdzaak slechts op stad/regio kan zoeken, en thematisch maar via een erg beperkt aantal zoektermen.
Om deze website te bekijken moet ook Adobe Flash versie 9 geÔnstalleerd zijn op je computer .
Wie de site wil bezoeken klikt hier.

Wie hoopt om postkaarten uit Stekene te zien moet ik teleurstellen, want die zijn er niet bij.Verwacht
21/04/07 feest van de folk

22/04/07 Erfgoeddag.

06/05/07 Cultuurmarkt in Stekene.


Zalig Pasen

Geen zacht eitje, maar een vredig Paasfeest toegewenst, nu velen blijkbaar niet meer weten waar het feest vandaan komt.

 

 

 

Probeer mij
 Kwartierstaat online.

Eenvoudig en dus goed.

 


redactie: Luc De Brant

  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>