KreuzenEUZIE
Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene. 
18 juni 2006  Voor sintjan is de asperge een prinses, daarna een oud wijf.
Nummer 2

Het tweede nummer van 2006 is in aantocht. Ook nu weer werd er hard aan gewerkt. Het bevat o.a. artikels over de vooruitgang van de geneeskunde, toen er nog een hospice of hospitaal was in Stekene. Een bijdrage over Stekenaars in de limburgse P.O.W. kampen, de kerk van Kemzeke en huizen kijken, het verdwenen pand, Huis De Bock. Veel lees genot.       

 

Gutenberg

  Niet alledaags!!!! Het juiste boek viden wordt nu wel een groot probleem. 


Bibliotheken maken duizenden eBooks gratis beschikbaar
Door Harm Hilvers - zondag 4 juni 2006 00:14 - Bron: World eBook Fair 
Project Gutenberg en World eBook Library hebben aangekondigd dat tijdens de eerste World eBook Fair, die van 4 juli tot en met 4 augustus plaatsvindt, een aantal van 'a third of a million' aan digitale boeken gratis beschikbaar gesteld zal worden. Het overgrote deel van de boeken wordt betrokken bij de World eBook Library, waar normaliter 8,95 dollar per jaar betaald moet worden voor een jaar onbeperkte toegang tot ruim 250.000 auteursrechtenvrije boeken, artikels en andere documenten. Ook andere digitale bibliotheken zijn betrokken bij deze eerste wereldwijde boekenmaand. De beschikbare boeken variëren van fictie tot nonfictie tot referentie. Deze eerste World eBook Fair wordt gehouden om te vieren dat 35 jaar geleden Project Gutenberg van start ging met het ambiteuze doel zoveel mogelijk boeken voor zoveel mogelijk wereldbewoners toegankelijk te maken. Dit jaar zullen er ruim 330.000 boeken gedownload kunnen worden tijdens de boekenmaand. In 2007 zal weer een eBook Fair gehouden worden en dan moeten er 500.000 boeken beschikbaar zijn. Weer een jaar later zouden dit er in totaal 750.000 moeten zijn en in 2009 een miljoen. Vanaf 4 juli vormt de site van Project Gutenberg de poort tot de beschikbare World eBook Fair-boeken.

bron

bron2

 


Talent van eigen bodem.

    Atelier Grafiek  Stekene + Christof Meul.

Tentoonsteling op 18-19 24+25 juni van de klas grafiek in het "Oud Station" te Stekene; met  Ilse Boeykens, J acqueline Michielsens, Annie De Smedt, Martine Vercruysen, Ans Verdouw, Rita Verstraeten, Yvonne Zee. Open van 10.00u tot 17.00u.

Nooit sant in eigen land, maar Marc Boon mag daar niet over klagen. Na zijn geslaagd en bejubeld massa spel in de broederschool, laat hij ons weten dat wij zijn perikelen kunnen volgen op zijn persoonlijke website. De  artistieke duizendpoot van Stekene is te volgen op www.marcboon.be 

Zand Steen Stein Sand 

Van 26 juni tot 12 juli 2006.      Tentoonstelling en vernisage van Bibliofiele uitgave door Veerle Rooms, Goedele Peeters, Mathias Balzer, Carl Neis.

Wie de vernisage wil bijwonen, kan zich aanmelden bij fransmasereelcentrum@vlaanderen;be ; Voordrachten door Willem Persoon; JohanVan Cauwenberge en Leo Tuor. (Bron Willem Persoon)

Terrasjesfilm

23 juni 2006 Cinema Paradiso is een warmbloedige, lyrische ode aan de kracht van de cinema, een Italiaans-Franse prent van Guiseppe Tornatore met intussen de status van ‘klassieker’, waarin nostalgie en sentiment hand in hand gaan.

INFO EN RESERVATIE: Cultuurdienst Stekene (03/790.03.70)Aanbevolen.
Oude kaarten

 


Taalpost
Taalpost is een gezamenlijk initiatief van het Genootschap Onze Taal en Van Dale Lexicografie bv. Deze nieuwsbrief wordt op maandag, woensdag en vrijdag gratis per e-mail naar belangstellenden gestuurd. Aanmelden of afmelden als abonnee: http://www.taalpost.nl.

Dialecten; Het Meertens Instituut zoekt hulp bij haar onderzoek.

Meertens Panel

Jan Frans Willems herschreef Reinaert De Vos

Tot 8 juli vindt in Boechout (zijn geboorteplaats) een tentoonstelling plaats over Reinaert De Vos. Vanuit zijn liefde voor de Vlaamse taal en literatuur herwerkte Jan Frans Willems dit epos. In de inleiding van zijn publicatie wees hij nadrukkelijk op de Vlaamse oorsprong van het verhaal. Voor zijn landgenoten die het Vlaams verfoeiden en het Frans ophemelden, was hij onverbiddelijk. 

bron


redactie: Luc De Brant
  www.deuzie.be <lucdebrant@gmail.com>