KREUZENEUZIE
 Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene
19 januari 2006   Als twee ghelieven t'samen kijven, de liefde zal te vaster blijven 

Janus

Wij wensen aan al onze leden en sympathisanten een vruchtbaar 2006. Met vooral een goede gezondheid voor U en uw familiekring. 

Januari is genoemd naar Janus, een goddelijke figuur met twee gezichten: een dat naar achter kijkt en een dat vooruit kijkt. Het verleden en de toekomst. Dus toch niet toevallig op de jaarwisseling.

De leden die onze volkskalender gekregen hebben zullen vandaag ook een hand zien staan. Op 19 januari is het de feestdag van de HH. Marius, Martha, Aubifax en Abacue; allen werden ze de handen afgehakt.

De kring wil dit jubileumjaar niet onopgemerkt voorbij laten gaan en heeft heel wat activiteiten op het getouw staan.

 

Website

Leden kunnen nu ook jaargang 24 (2005) volledig terugvinden op onze website, via een paswoord.

Niet leden kunnen een aanvraag doen op mijn emailadres lucdebrantapestaartgmail.com . Mits een kleine vergoeding kunnen zij de website tijdelijk raadplegen.

Verder zijn de volgende pagina's vernieuwd: de inhoud van 24 jaargangen, de lijst met Trefwoorden uit de 24 jaargangen en Conservatie van de schilderijen. Enkele artikels worden binnenkort online gezet, waar iedereen ze dan kan raadplegen.

Herman Heyselezing

Op zaterdag 18 februari 2006 organiseert d'Euzie, in samenwerking met vzw Reynaert­genootschap de 14de Herman Heyselezing, die afwisselend over een heemkundig en een Reynaerdiaens onderwerp gaat. Deze keer hebben wij gekozen voor iets speciaals: wij vertonen u in primeur een prachtige film van Paul Vereecken, over de Stekense Vaart. Voor deze gelegenheid wijken wij uit naar de grote zaal van de Broederschool aan de Nieuwstraat. Iedereen is van harte welkom. Traditiegetrouw schenken wij na de film een Reynaertbiertje. U bent van harte welkom.

 

Schilderijen
Een twaalftal vrijwilligers zijn gestart met de conservatie van de twee schilderijen. Zij zijn in ieder geval vol goede moed, en wij zijn zeer nieuwsgierig naar het resultaat. 
 
Leuke website

 

Narrenschip

 

 

 

Heks 2006
Ons eerste nummer en de volgende tentoonstelling handelen over Jan Van Steene en het gelijknamige massaspel dat zowat 25 jaar geleden plaatshad te Stekene. Op 19 januari 1637 viel het vonnis. Om dit te herdenken gaan enkele bestuursleden op 19 januari 2006 te voet van Rupelmonde, waar het vonnis werd uitgesproken, naar Stekene.

 

 

red.: Luc De Brant

  http://www.deuzie.be     lucdebrant@gmail.com  archief