KREUZENEUZIE
 Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene
14 november 2005   1673; Het zeewater kwam die dag tot aan de Brug

Conserveren.

Vrijwilligers gevraagd

     Na de restauratie van de H. Kruiskerk, in 1898, was er geen plaats meer om vier grote schilderijen op te hangen. Ze lagen jarenlang opgerold en ingepakt op de zolder van de pastorie. Twee ervan zijn intussen gerestaureerd en kregen een plaats in de kerk. De twee overige schilderijen zijn dringend aan restauratie toe. Zoniet zullen zij verloren gaan.

Omdat restauratie van twee grote schilderijen onbetaalbaar is, wil de heemkundige kring d’Euzie in samenwerking met restaurateur Marina Mertens de twee schilderijen conserveren.

Met conserveren bedoelen wij een verdere aftakeling van de schilderijen te voorkomen door:

1) Fixatie: losse verfdeeltjes met washars vastkleven aan het schilderij.

2) Het herstellen van scheuren.

 

Het is de bedoeling om met een aantal vrijwilligers de schilderijen te conserveren. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een lokaal in het Oud-Station ter beschikking gesteld.

meer nieuws op: Schilderijen

 

Herman Heyselezing

Op zaterdag 18 februari 2006 organiseert d'Euzie, in samenwerking met vzw Reynaert­genootschap de 14de Herman Heyselezing, die afwisselend over een heemkundig en een Reynaerdiaens onderwerp gaat. Deze keer hebben wij gekozen voor iets speciaals: wij vertonen u in primeur een prachtige film van Paul Vereecken, over de Stekense Vaart. Voor deze gelegenheid wijken wij uit naar de grote zaal van de Broederschool aan de Nieuwstraat. Iedereen is van harte welkom. Traditiegetrouw schenken wij na de film een Reynaertbiertje.

De heks van Stekene.

Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat het massaspel werd opgevoerd in Stekene. Dit heeft zoveel impact gehad op de mensen in onze gemeente dat ze er nu nog over spreken.

Wij gaan volgend jaar speciale aandacht besteden aan het massaspel en aan de historische achtergrond in Stekene anno 1637, in een speciaal nummer van d'Euzie en met een tentoonstelling.

      Jan Van Steene 9 januari 1637

Blog Stekene

Blog, is een dagboek op internet. Er zijn goede 'bloggers' en minder goede. Soms brengen ze foto's, en af en toe vind je een suggestie.

Bij Google kan je speciaal in Bloggers zoeken en dan zie je dit: 

Stekene

Kemzeke

 
Leuke website

Ee steengoede verzameling van links, en alles wat met taal te maken heeft. Ze linken trouwens naar onze eigen site.

Taal

 

 

 

Impressie
Sven heeft ons al eerder mooi foto's gezonden, maar deze laten Stekene van dichtbij zien.

Stekene

 

red.: Luc De Brant

  http://www.deuzie.be     lucdebrant@gmail.com  archief