KREUZENEUZIE
 Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene
30 april 2005   Walburgisnacht, Heksensabat, Verhuizersnacht.

Beeldbank Waasland 

Een opmerkelijk initiatief. Sinds half april is een online beeldbank actief, waarin iedereen documenten en foto's kan raadplegen over het Waasland. Tot nu toe 1600 stuks, en dit zal gestaag aangroeien. Nog niet alle foto's zijn van de nodige commentaar voorzien, maar er wordt door vrijwilligers aan gewerkt. Bezoekers kunnen desgewenst informatie doorgeven.

     www.beeldbankwaasland.be 

De contactpersoon voor Stekene is Guy De Brant.

                           <debrantguy@pandora.be>

"Beeldbank Waasland" is een initiatief van Bibliotheca Wasiana vzw in samenwerking met de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Sint-Niklaas, het Stadsarchief van Sint-Niklaas, de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, de Heemkundige Kring Braem, de Heemkundige Kring Nieuwkerken 200/700, de Heemkundige Kring De Kluize, de Heemkundige Kring d'Euzie, de Gemeente Beveren, de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren, het Stadsarchief van Lokeren, het Gemeentearchief van Temse, het Gemeentemuseum van Temse, het Rijksarchief van Beveren en de Gemeente Zwijndrecht.

De beelden die in deze beeldbank te zien zijn komen uit de collecties van deze instellingen.

Via een linkpagina kan je ook ander beeldbanken in Vlaanderen terugvinden.

 

 Die mei komt aan.

"Schoon lieveken, waar waarde gij den eersten meienacht, dat gij mij genen meien bracht?"

Je kan de meiboom alsnog planten in de Polken,  maar ook aan de sporthal, waar de meigraaf wordt gekroond, gevolgd door een volksbal, met buitenlandse groepen. 

 

Op zaterdag 7 mei 2005 zal Reintje Vos zijn vertrouwde Meiboomplanting in een Internationale Meiviering steken met gastgroepen Les Gé¢s du Tsarollais uit Frankrijk, Bré¸nshé¸j Folkedanser Forening uit Denemarken, Hava Naguila uit Nederland en Drieske Nijpers uit Vlaanderen. Het hele gebeuren zal samen met een Ambachten- en Kunstmarkt plaatsvinden in de Gemeentelijke Sporthal van Stekene.

 

De meimaand  is ook toegewijd aan de maagd Maria; je kan dus ook beevaarden. Op 1 mei vertrekken ze op de markt van Stekene om 6 uur 's morgens naar de Boskapel in Puyvelde. Tijdens de kruisdagen op 4 mei is er een veldprocessie van Bosdorp naar de Polken.

 

Museum

Help ons!

Onze volgende tentoonstelling begint in september. Daarvoor zijn wij op zoek naar "Rariteiten in Stekens bezit". We denken aan allerlei voorwerpen van om het even welke aard, oorsprong of ouderdom, door Stekenaars bewaard en gekoesterd, maar vooral als zeldzaamheid of rariteit ervaren.

 

Wie echt iets bezit dat de moeite waard is om getoond te worden, mag het ons laten weten.

 

John Buyse, Molenbergstraat 83, 9190 Stekene  

tel. 03 779 79 62

John.Buyse@pandora.be 

In ons plakboek  vind je ook een verslag over de "Nacht van de Geschiedenis" die plaats had op 22 maart 2005.

Erfgoeddag

17 april 2005

Ruim 160 bezoekers in ons museum, die kwamen kijken naar de schilderijen en funeraria.

De tentoonstelling blijft nog toegankelijk tot en met 8 mei. 

Het is de moeite waard.

 

 

 

Luikerwaal

Op de volgende site vind je informatie over één van de belangrijkste uitvindingen van onze geschiedenis: de voorloper van de film- en diaprojector, van televisie, video en multimedia. Eeuwenlang was hij een bron van vermaak voor jong en oud, voor arm en rijk. Een bron van kennis ook, voor studenten en wetenschappers. Een apparaat met een naam die geheimzinnig en romantisch klinkt: "De Laterna Magica", de toverlantaarn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 St-Jansvuur
Op zaterdag 25 juni om 19.00 uur is iedereen uitgenodigd op de midzomer-BBQ aan het Vossenhol, gevolgd door een gezellig samenzijn bij het kampvuur. 
 

red.: Luc De Brant

  http://www.deuzie.be     lucdebrant@gmail.com  archief