KREUZENEUZIE
 Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene
3 oktober 2004   Houden de kraaien school, zorg voor hout en kool.

Ons derde nummer, "125 jaar Broederschool"

Op 1 oktober 1879 werd in Stekene een overeenkomst gesloten tussen de parochie en de Broeders Hiëronymieten uit St-Niklaas om een school op te starten. 

 

Ons derde nummer is een themanummer dat aan deze school is besteed. Tezelfdertijd loopt er over de geschiedenis van de Broederschool een tentoonstelling in het "Oud-station" te Stekene.

Te bezoeken vanaf 1 oktober elke zondagmorgen van 10 tot 12 uur. 

 

info www.deuzie.be 

 

Van harte welkom. 

 

Crash 24 januari 1944

Op die dag stortte een vliegtuig neer in de Heistraat ten noorden van de huidige expresweg. Guy De Brant, bestuurslid van onze heemkundige kring, nam hierover contact op met v.z.w. Belgian Aviation History Association (BAHAAT).

 

Na een onderzoek besloten zij het vliegtuig op te graven op 26 september 2004. Er kwam heel wat volk op af. Velen konden zelfs een souvenir op de kop tikken: eentje een gebroken tandwiel en een ander zelfs munitie, sommige waren al tevreden met wat gekruld aluminium.

 

Een sfeerbeeld kan je vinden op onze site. Gewoon  www.deuzie.be en al op de beginpagina vind je een directe link.

 

Resultaten zullen in maart  2005 tentoongesteld worden in ons museum.

 

 

Voorouders van Generaal George Washington Goethals (1858-1928)

Met als titel A “Forgotten Family”, The Flemish Roots of General George Washington Goethals (1858-1928), Builder of the Panama Canal, Gateway Press Inc., Baltimore MD, 2004, XII + 176 blz, beschrijft Jozef J. Goethals de voorouders van de bouwmeester van het Panama Kanaal.

De vader van Georges Washington is de Stekenaar Jan Baptiste Goethals die in 1848, op 32-jarige leeftijd, emigreerde naar de Verenigde Staten. De eerste Goethals, een afstammeling van de gekende Gentse adelijke familie, vestigde zich in 1766 te Stekene als dokter in de geneeskunde. De voorouders van Jan Baptist Goethals hebben drie generaties lang in Stekene gewoond.

Binnenkort besteden we een volledige pagina aan deze geschiedenis.

 

Bosdorp kapel.

De kapel bestaat 150 jaar. Pastoor Huylebroeck liet ze herbouwen in 1854, omdat de oude kapel aan het vervallen was. De kosten bedroegen 1200 fr.

De verjaardag wordt gevierd in december. 

 

 
P-38 "Lightning"
 
Rechtvaardige Rechters

"Ze bestaan niet, en ik weet nu waarom: omdat ze eerst voor advokaat moeten studeren." 

Na de perikele toeren van Goedertier blijven ze echter in de actualiteit.

Ter informatie: 

op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober speelt Het Zwevend Genootschap haar nieuwste productie: “Omtrent Goedertier – vrolijk drieluik van een ontspoorde misdaad” in het Bisschoppelijk Seminarie te Gent. 

Voor meer informatie: www.zwevendgenootschap.be

 Met vriendelijke groeten,

Steven Devillé.

 

red: Luc De Brant

  http://www.deuzie.be     deuzie@deuzie.be  archief