KREUZENEUZIE
 Blijf op de hoogte van wat reilt en zeilt in Stekene
31 juli 2004   Blauwe maan en blauwe maandag????

Blauwe maan????

Vrijdag 31 juli staat er aan de hemel de tweede volle maan in de maand juli. De maanden werden nu eenmaal naar de stand van de maan genoemd, en nu staat zij daar de tweede maal. Alsof we tweemaal nieuwjaar zouden vieren in het zelfde jaar. Zo erg is het natuurlijk niet, de meeste jonge  mensen weten het verschil niet tussen volle en nieuwe maan. De huidige betekenis van "Blauwe maan" is echter een moderne verklaring die het eerst vermeld werd in 1946 in het tijdschrift Skype en Telescope. 

Een blauwe maan had niets met maanden te maken, maar met de oude seizoen indeling. Zoals het bepalen van op welke dag Pasen valt, en op welke dagen de quatertemper dagen vallen. Zulk een blauwe maan kon enkel vallen op de 21,22 en 23van de maanden februari, mei, augustus en november. Het tijdschrift heeft zijn fout rechtgezet, maar de foute betekenis blijft opgang maken, want niemand is geintresseerd in die vastendagen. 

Blauwe maan, is dus ook geen schijnlichaam, dat door weerspiegeling gevormd wordt.

Naast Blauwe maan, bestaat er ook nog een Blauwe maandag. Dat is de eerste maandag van de vasten. In vroeger eeuwen starte de vasten op een zondag, s' avonds vierde men vastenavond, en de dag nadien was men niet in staat om te werken. Zo'n extra niet reglementaire verlofdag, blauwde men.

Blauwen is een ander woord voor bedrog. Wie zijn lief kwijt speelde aan een ander liep ook een blauwtje op. Alleen een blauw oog is echt.

Ambachtelijk Weekend

Ambachtelijk Weekend op zaterdag 21 en zondag 22 augustus

 

 

-Onze kring organiseert in samenwerking met kunstgroep VOCAR uit Puurs een schilderijententoonstelling met als onderwerp "Treinen" Het Oud-Sation van Stekene is het uitgelezen kader om deze schilderijen samen met enkele kunstcreaties tentoon te stellen.

Bij die gelegenheid is ook onze tentoonstelling over "De familie Dewulf" toegankelijk. Beide tentoonstellingen zijn zowel zaterdag als zondag doorlopend geopend van 10 tot 18 u.

 

Open Monumentendag

Open Monumentendag 2004 op 12 september 2004

Deze dag, waaraan onze Kring in het verleden meerdere malen zijn medewerking verleende, heeft dit jaar als onderwerp: "Van nature een monument" Op onze gemeente staat het gebied rond de Stekense Vaart cenraal.

De gemeentelijk Cultuurdienst organiseert een fietstocht en een wandelparcours met aandacht voor de historische en ecologische waarden van dit stiltegebied.

Vertrek aan het Zomerhuis om 10.30 u
Groeten
Jackie

Losse Berichten.

De volgende tentoonstelling wordt geopend op 1 oktober 2004, en heeft als thema 125 jaar Broederschool.

 

 

Sint-Gillis-Waas  

Sint-Gillis-Waas

 

De Heemkundige Kring de Kluize organiseert eveneens een fietstocht doorheen Sint-Pauwels met uitleg over verschillende bezienswaardigheden Vertrek aan de Roomanmolen 10 u.

In het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas loopt een tentoonstelling over historische grensstenen "Van BabyloniŽ tot BelgiŽ" en ook over hun eigen grenspalen

 

 
Aanbevolen.
Vrijdag 13 aug 2004

Kemzeke Zingt 

www.dorpsfeesten.com

 
 Den Lesten Stuyver
Volgend jaar in 2005 plannen zij een openluchtspel over de Boudelooabdij.

red: Luc De Brant
  http://www.deuzie.be     deuzie@deuzie.be  archief