Heemkring d'EUZIE

Stekene  Kemzeke  Klein-Sinaai Koewacht  Hellestraat

 

19 januari 2008 (17 afbeeldingen)

d’Euzie schenkt Oriëntatietafel  
 

  Op 19 januari jl. werd in de Waterstraat ter hoogte van de Molenbeek een Oriëntatietafel onthuld, die aan de gemeente werd geschonken door de Heemkundige Kring d’Euzie.

  De heemkring bestond in 2006 vijfentwintig jaar, en had iets speciaals beloofd om dat jubileum niet ongemerkt te laten voorbijgaan.

  Er waren al de twee speciale nummers van het tijdschrift over Jan Van Steene en over Frans “Boerke” Van Brussel, en er werd vlijtig gezocht naar een tastbare blijvende herinnering aan d’Euzie, tegelijk een bijdrage aan het culturele erfgoed.

  Na wat brainstorming kwam het bestuur uit op een oriëntatietafel die de plaats zou markeren waar vóór de fusie niet minder dan vijf gemeenten in één punt samenkwamen; wellicht enig in het land. Waar het fietspad langsheen de Molenbeek de Waterstraat kruist, bevindt zich het vijfdorpenpunt waar Stekene, Sinaai, Belsele, Sint-Pauwels en Kemzeke elkaar ontmoeten.


Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.


Er werd een ontwerp getekend en nadat de gemeenteraad het licht op groen had gezet, werd uitgekeken naar wie de tafel zou kunnen realiseren.

  Een uitwerking in steen als duurzaam materiaal leek het best, en men kwam terecht bij Frank Rooms. Frank is een beeldhouwer en restaurateur met een perfecte kennis van het metier en van het materiaal waarin hij werkt. Hij is nog een van die echte kunstenaars die niet constant bezig zijn met het zoeken naar openbare bekendheid of roem, maar die hun aandacht ten volle richten op hun werk en de ontwikkeling van hun talent.

  Ook nu heeft hij prachtig werk geleverd bij het kappen van de arduinen tafel.

  Het opschrift op de tafel luidt:

  5dorpenpunt

  Aandenken 25 jaar Heemkring d’Euzie

  2006

  Voor de constructie van de sokkel werd beroep gedaan op de Stekense firma VEMATEC. Die heeft een fraaie voet gemaakt in “onvergankelijk” metaal.

  Schepen Frans Windhey liet zijn gemeentearbeiders de voet op een verzorgde wijze in de bodem verankeren, en landmeter Edy Hofman, medewerker van d’Euzie, oriënteerde de sokkel perfect naar het noorden, waarop Frank dan de zware steen kon monteren.

 

  Op 19 januari werd de tafel onthuld, onder grote belangstelling niettegenstaande het slechte weer. Na het officiële gedeelte werd het gezelschap uitgenodigd op de receptie, aangeboden door de gemeente en gezellig geconsumeerd ten huize van het echtpaar Anita en Jack van Peer waar we wegens het gure weer gastvrij werden uitgenodigd.

 

  We hopen dat de oriëntatietafel een lang leven is beschoren en wensen d’Euzie nog een mooie toekomst.

Boudewijn Dhondt

 

 

 

           

Soms zenden we een brief met nieuws over de kring of  andere zinvolle activiteiten.

Nieuwsbrief:  Lees hier Oude brieven

Vul je emailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!
AanmeldenAfmelden
Powered by YourMailinglistProvider.com

 

Google
 

                                                                             

www.deuzie.be ? Overname uit de tekst zijn toegestaan mits vermelding van Auteur en tijdschrift. Info: <lucdebrant@gmail.com>